Arahide
De ce sunt bune arahidele?
Sunt bogate in vitamine si sunt o arma impotriva bolilor grave
Arahidele sunt unele dintre cele mai sanatoase gustari pe care le poti consuma atunci cand simti nevoia sa iti potolesti foamea sau sa alungi poftele alimentare. O mana de arahide furnizeaza organismului tau acizi grasi esentiali omega 3, proteine si vitamine, adica substante care sunt esentiale pentru sanatatea organismului si pentru prevenirea imbolnavirii.
Sigur ca nu trebuie sa consumi arahide in exces, deoarece contin destul de multe calorii. Insa daca le mananci in portii moderate, in special intre mese, iti poti imbunatati starea de sanatate.
1. Arahidele scad riscul de boli cardiovasculare
Arahidele au capacitatea de a scadea riscul de boli cardiovasculare, prin diminuarea nivelului de colesterol rau din sange. Depunerile de colesterol pot duce, in timp, la infundarea arterelor, o problema care la randul ei poate genera alte afectiuni cardiovasculare periculoase.
Bogate in grasimi mononesaturate, antioxidanti si cupru, arahidele curata sangele de colesterol si imbunatatesc circulatia sanguina spre inima si spre creier.
2. Arahidele scad riscul de Alzheimer
Alzheimerul este o afectiune degenerativa progresiva a creierului, care apare in special la persoanele in varsta. Daca vrei sa nu suferi de aceasta boala mai tarziu in viata, ia masuri de prevenire inca de pe acum. Consuma constant arahide si poti scadea riscul de Alzheimer precum si de alte afectiuni ale creierului, gratie vitaminelor din complexul B (B1, B2, B3 si B6).
3. Arahidele previn formarea calculilor biliari
Calculii biliari se formeaza atunci cand colesterolul si substantele din bila incep sa se cristalizeze. Litiaza biliara este o boala periculoasa, pe care o poti preveni daca iti faci un obicei din a consuma 1 sfert de cana de arahide la gustare. Studiile arata ca arahidele pot reduce cu pana la 25% riscul formarii calculilor biliari.
4. Arahidele reduc riscul de cancer
Gustoase si satioase, arahidele pot reduce riscul e cancer, gratie fitosterolilor din compozitie. Aceste substante inhiba dezvoltarea celulelor bolnave si le protejeaza impotriva degradarii.
5. Arahidele combat depresia
Depresia nu pare o boala grava la prima vedere, insa ea poate afecta serios starea psihica a unei persoane. Pentru a preveni depresia, este recomandat sa consumi regulat arahide, dar in cantitati moderate. Gratie triptofanului din aceste fructe oleaginoase, organismul va produce mai multa serotonina, un hormon al bunei dispozitii.
6. Arahidele scad riscul de diabet
Conform studiilor, arahidele au capacitatea de a reduce riscul de diabet, deoarece regleaza nivelul glicemiei din sange si nu dau peste cap productia de insulina. Arahidele contin mangan, un microelement care joaca un rol esential in metabolizarea carbohidratilor, absorbtia calciului si reglarea nivelului de zahar din sange.
7. Arahidele scad riscul de obezitate
Asa mici cum sunt, arahidele au puterea de a scadea riscul de obezitate, gratie acizilor grasi esentiali omega 3 care impiedica organismul sa asimileze grasimi nesanatoase din alte alimente. In timp, arahidele te pot ajuta sa slabesti, mai ales daca le consumi in cadrul unui regim alimentar echilibrat si sanatos.
Tu obisnuiesti sa consumi arahide? Stiai cate beneficii au pentru sanatatea ta?
sursa: ele.ro