Cartof dulce la cuptor
Acest cartof dulce la cuptor este minunat! Si lucrul acesta se datorează atât texturii si aromei cartofului dar si umpluturii savuroase!
Cartoful dulce, acesta radacinoasa cu coaja portocalie ofera o serie de beneficii importante pentru sanatate.
De ce sa consumi acest cartof?
1. Are o mare valoare nutritiva
O portie (o ceasca- 200g) de cartofi dulci contine 65% din portia minim necesara zilnic de vitamina C. Cartofii dulci sunt, de asemenea, bogati in calciu, acid folic, potasiu si beta-caroten. Beta-carotenul este un antioxidant care se transforma in vitamina A in organism: o portie de cartofi dulci va poate furniza cam 700% din doza zilnic recomandata pentru vitamina A. Centrul de Stiinta in Interes Public considera cartoful dulce ca numarul unu intre legumele cele mai hranitoare, deoarece acestia sunt atat de bogati nutritiv.
2. Indicele glicemic scazut
Daca nu sunteti familiarizat cu acest termen, indicele glicemic indica impactul pe care un aliment il are asupra nivelului de zahar din sange. Un indice glicemic ridicat inseamna crearea nivelurilor de zahar din sange intr-un mod periculos. Cei cu diabet zaharat si alte persoane care isi monitorizeaza nivelul de zahar din sange trebuie sa evite alimentele cu un index glicemic ridicat. Cartofii dulci au o incarcatura glicemica de numai 17. (prin comparatie, un cartof alb are un indice de 29.)
3. Accesarea nutrientilor din cartoful dulce este usoara
Pentru a obtine maximum de beneficii de sanatate din consumul de cartofi dulci, trebuie sa evitam curatarea si aruncarea cojii – o mare parte din potentialul lor de vindecare se afla in aceasta portiune a tuberculilor. De asemenea, unele indicatii comune dar eronate de a evita grasimile, reduc capacitatea organismului de a asimila nutrientii. Beta-carotenul se absoarbe mai bine in organism atunci cand este consumat cu o cantitate mica de grasime. Cercetari recente par sa indice faptul ca gatirea cu abur sau prin fierbere a cartofilor dulci, mai degraba decat prajirea ajuta la pastrarea indicelui lor glicemic scazut.
4. Cartoful dulce este bun pentru piele
Nivelul lor ridicat de vitamina A si beta-caroten fac din cartofii dulci un excelent aliat al pielii frumoase. Substantele din multe produse scumpe de ingrijire a pielii cum ar fi retinol si acid retinoic sunt de fapt derivate din vitamina A. Plus beta-carotenul combate radicalii liberi care au ca rezultat pielea imbatranita.
5. Cartoful dulce este ca yoga
Continutul lor ridicat de potasiu inseamna ca acestia pot atenua crampe musculare, care sunt adesea legate de deficitul de potasiu. In perioadele de stres, corpul foloseste mai mult potasiu, astfel incat consumul de cartofi dulci va va putea ajuta sa va protejati de efectele negative asupra sanatatii create de tensiune.
6. Cartoful dulce este usor de crescut
Cartoful dulce poate reprezenta o recolta buna pentru un gradinar incepator. Desi initial nativi din America de Sud, acest tip de tuberculi necesita doar 100 de zile fara inghet pentru a creste, astfel incat nu trebuie sa traiesti la tropice pentru a recolta acesti tuberculi valorosi nutritiv. Plantele de cartof dulce au mai putine boli decat alte tipuri de cartofi, si sunt relativ plante nepretentioase, care necesita putin in ce priveste apa sau ingrasaminte. (viataverdeviu.ro)
Reteta
Se spala cartofii si se pun in tava in cuptorul incalzit la doc mediu. Cand inception sa se rumeneasca vei stii ca sunt gata!
Intre timp pregatesti umplutura: porumb, rosii cherry, germeni de ceapa, vlăstari, Sos auriu, ridichie, rucola, brânzica de caju, sau orice fel de legume sau frunze doresti.
Pofta mare!