Cozonac vegan
Ingrediente pentru cel mai gustos cozonac vegan:
Pentru aluat:
550 g de faina tip 650 (sau faina pentru cozonac)
50g făina integrala
200 grame de zahar de cocos (sau zahăr brun)
200 ml apa minerala
100 ml ulei de cocos (sau de f. Soarelui)
1 lingurita turmeric
40ml lapte vegetal
20 grame de drojdie
1 lingurița vanilie de bourbon măcinată
o jumatate de lingurita de sare
100g stafide (facultativ)
Pentru umplutura:
300 grame de nuca
5 linguri de nectar de agave (sau 7 linguri de zahar brun )
6 linguri de cacao sau carob
Vanilie măcinată (sau rom)
Instrucțiuni pentru cozonac vegan
Mai intai prepari maiaua vegana. Intr-un castron cu 100ml de apa calda amesteci drojdia cu zaharul pana se topesc si adaugi putina faina in amestec pana obții o pasta groasa. Lași maiaua la dospit undeva la caldura pana isi dubleaza volumul.
Pana creste maiaua,
Pui restul de faina in bolul robotului (sau intr-un bol clasic dacă framanti la mâna) impreuna cu turmericul și cu jumatatea de lingurita de sare . Amesteci un pic si cand maiaua e gata, o adaugi in bol.
In timp de robotul framanta coca, încorporezi turnand incet uleiul topit si laptele vegetal. Lasi robotul sa framante aproximativ 15 minute, apoi scoti bolul cu aluat, il acoperi cu un prosop si il asezi intr-un loc cald unde il lași pana aluatul isi dubleaza volumul.
In timp ce aluatul crete, pregatesti umplutura ciocolatoasa pentru acest cozonac vegan delicios. Mixezi pentru câteva secunde nucile apoi adaugi
toate ingredientele pentru umplutura pana devine o pasta groasa si relativ omogena.
Cand aluatul a crescut, il imparti in doua bucati egale (ca sa nu se lipeasca ajuta daca ungi blatul de lucru cu ulei si te ungi si pe maini). Întinzi cele doua bucati de aluat pana rezulta doua foi dreptunghiulare.
In mijlocul foilor pui umplutura ciocolatoasa si apoi le rulezi, obtinand astfel doua rulouri pe care impletesti
Tapetezi forma cu hartie de copt si apoi așezi cozonacul vegan in ea. Pui tava intr-un loc cald (cât mai sus) si lasi sa mai creasca aluatul pentru cca 30 de minute.
Preincalzesti cuptorul la 100 de grade. Cand cozonacul e crescut, îl pui la copt pentru 40-45 de minute la 175 de grade.
Faci testul cu scobitoarea (dacă este copt va ieși fără coca pe ea după ce înțepi cozonacul. In caz contrar mai lasi la copt 10 min și repeți. Dar nu ar trebui sa fie nevoie dacă ai un cuptor bun.
Scoți cozonacul vegan si il lasi sa se raceasca cel putin 20 de minute.
Cu o pensula ungi acest cozonac vegan cu agave peste care presari nuca măcinată