Lasagna Vegana
Lasagna, este unul dintre cele mai conoscute si apreciate preparate culinare Italienesti. Am adapat reteta originala si am obtinut cea mai delicioasa Lasagna Vegana. Există o teorie conform căreia originea acestui preparat culinar, se află undeva în Grecia Antică. Acolo se foloseau foi de aluat (laganon), tăiate în fâșii pentru prepararea unui fel de mâncare asemănător. În Grecia există și astăzi un tip de pâine numită „Lagana”. Iată geniala Lasagna Vegana cu sos Bolognese şi sos bechamel.
Lasagna Vegana
Ingrediente
300 g foi de lasagna
150 g parmezan vegan (optional)
Pentru sosul „Bolognese”
1 ceapă
3 catei de usturoi
1 morcov mic
1/4 ţelină mică
50 g fulgi de drojdie
400 g sos de rosii (la cutie)
3 linguri ulei de masline
100g soia texturata
1 lingurita turmeric
sare
piper
8-10 frunze de busuioc
Pentru sosul bechamel
50 g ulei de cocos dezodorizat
50 g făină
500 ml lapte de migdale
5 g sare
1 vârf de cuţit nucşoară
1 catel de usturoi
Lasagna Vegana
Mod de preparare
Tai ceapa, morcovul şi ţelina cubuleţe mici. Le pui la călit în putina apa si sare. Le lasi până se înmoaie. Separat dai in clocot soia texturata, potrivesti de sare, scurgi de apa, adaugi in tigaie şi le mai lasi 5 minute.
Adaugi roşiile tăiate cubuleţe şi scurse de zeamă, busuiocul tocat mărunt, sare şi piper. Lasi să fiarbă, la foc mic, 20 de minute.
Pentru sosul bechamel căleşti făina în uleiul de cocos topit şi adaugi laptele de migdale treptat, amestecând continuu. Condimentezi cu sare, 2lg de fulgi de drojdie şi nucşoară şi fierbi până când se îngroaşă.
Pui la înmuiat în apă rece foile de lasagna. Intinzi puţin sos bolognese pe fundul unui vas uns cu ulei de cocos dezodorizat sau ulei de masline, se presari parmezan vegan si acoperi cu foi de lasagna şi sos bechamel.
Repeti aşezarea straturilor până când termini toate ingredientele. Stratul de deasupra trebuie să fie de sos bechamel presărat cu parmezan. Poti aseza cateva feliute de rosii penru decor.
Pui la copt vasul în cuptorul preîncălzi la 180° C pentru 40 de minute. Lasi să se răcorească puţin, decorezi cu frunzulite de busuioc şi… Pofta buna!