Merele
Merele…
„An apple a day keeps the doctor away.”
„un mar pe zi tine doctorul departe”
De ce se recomanda sa mancam cate un mar in fiecare zi si nu o portocala sau o banana? Pentru ca merele contin elemente pe care nu le intalnim la alte fructe, iar efectele benefice pe care le au asupra organismului sunt de zeci de ori mai mare decat pretul unui kilogram de mere. Decat sa ne imbuibam mai tarziu cu medicamente, ar fi mai bine sa avem grija la ce mancam si, pe cat posibil, sa ne obisnuim sa mancam cel putin un mar pe zi.
Continutul caloric al unui mar depinde de marimea si greutatea acestuia. In general, un mar mediu – cu un diametru aproximativ de 6 cm – are 80 de calorii. Merele mai mici contin mai putine calorii, iar cele mai mari, mai multe calorii.
Merele nu au grasimi si nici colesterol. Un mar de marime medie contine 22 g de carbohidrati, in care sunt incluse 16 g de zahar si 5 g de fibre dietetice.
Daca urmati o dieta de 2000 de calorii, totalul cantitatii de carbohidrati trebuie sa reprezinte 7% din valoarea zilnica recomandata. Cu toate acestea, un mar reprezinta 18% din aportul recomandat de fibre.
Beneficii
Dinti albi si sanatosi
Un mar nu va inlocui periuta de dinti, dar atunci cand muscati si mestecati un mar se stimuleaza productia de saliva din gura, reducandu-se astfel riscul aparitiei cariilor prin diminuarea nivelului de bacterii.
Previn aparitia bolii Alzheimer
Un studiu recent efectuat pe soareci arata ca sucul de mere poate tine la distanta boala Alzheimer si poate combate imbatranirea creierului. Subiectii din studiu care au fost hraniti pe baza unei diete cu suc de mere, aveau niveluri mai ridicate a neurotransmitatorului acetilcolina si s-au descurcat mai bine la testele labirit decat subiectii care au primit o dieta normala.
Ofera protectie impotriva maladiei Parkinson
Cercetarile au aratat ca persoanele care consuma fructe si alte alimente bogate in fibre, obtin o anumita protectie impotriva boli Parkinson, o boala caracterizata prin descompunerea celulelor nervoase ale creierului producatoare de dopamina.
Previn mai multe tipuri de cancer
Oamenii de stiinta sunt de acord cu consumul de mere bogate in flavonoizi in scopul reducerii riscului dezvoltarii cancerului pancreatic cu pana la 23%. Cercetatorii au identificat in coaja marului, mai multi compusi triterpenoizi care au o activitate puternica impotriva celulelor cancerigene din ficat, colon sau san.
Ultimele cercetari au descoperit ca extractele din marul intreg pot reduce numarul si marimea tumorilor mamare la soareci. Specialistii recomanda un aport ridicat de fibre pentru a diminua riscul de dezvoltare a cancerului de colon.
Ofera protectie oaselor
Cercetatorii au demonstrat ca flavonoidul gasit in mar, numit florizina, poate proteja femeile aflate la menopauza de osteoporoza si poate creste densitatea osoasa. Borul este un alt ingredient continut de mere care intareste oasele.
Scad riscul de diabet
Femeile care consuma cel putin un mar pe zi prezinta un risc mai mic cu 28% de a dezvolta diabet de tip 2 decat cele care nu consuma mere. Merele sunt incarcate cu fibre solubile, utile pentru mentinerea echilibrului zaharului din sange.
Reduc colesterolul
Fibrele solubile gasite in mere se combina cu grasimea aflata in intestine, fapt ce contribuie la mentinerea in valori normale a colesterolului si o stare generala buna de sanatate.
Au continut scazut de calorii
O ceasca de mere coapte introduce 112 calorii in planul dvs. nutritional, o cantitate destul de mica, ceea ce face din mar un aliment ideal pentru o dieta redusa in calorii.
Daca va limitati la aproximativ 2000 de calorii pe zi, cantitatea de calorii din aceasta portie de mere reprezinta 5,6% din cantitatea zilnica recomandata. Merele coapte pot fi o gustare ideala; este recomandat ca gustarile dintre mese sa se situeze intre 100 si 200 de calorii.
Mentin sanatatea inimii
Un studiu complex a corelat aportul ridicat de fibre solubile cu diminuarea acumularii de aterom pe peretii arterelor sanguine. Polifenolul gasit in coaja merelor previne solidificarea depunerilor de colesterol de pe peretii arterelor ce determina reducerea fluxului sanguin catre inima, rezultatul fiind aparitia bolilor arterelor coronariene.
Previn calculii biliari
Calculii biliari iau nastere atunci cand exista prea mult colesterol in bila pentru a ramane in stare lichida, si deci, excesul se solidifica. Calculii biliari sunt extrem de raspanditi printre persoanele care sufera de obezitate.
Pentru a preveni calculii, medicul recomanda o dieta cu continut ridicat de fibre pentru a ajuta la controlul greutatii corporale si a nivelurilor de colesterol.
Combat diareea si constipatia
Neutralizeaza sindromul de colon iritabil
Previn si amelioreaza hemoroizii
Aport de vitamina A
Stimuleaza sistemul imunitar
Le poti consuma ca atare, sub forma de Prajitura sau cu unt de arahide si sirop de artar
date conform Sfatul medicului
foto: hidrateh.2o.com