Sarea de Himalaya
De ce este sarea de Himalaya mai sanatoasa?
Fina sau grunjoasa, cu o culoare aproape nefireasca, sarea de Himalaya este una dintre ultimele gaselnite ale promotorilor unui stil de viata sanatos.
In Romania exista o lege foarte controversata, care interzice comercializarea in magazinele alimentare a oricarui tip de sare care nu are un adaos de iod. Motivatia celor care au luat aceasta hotarare, a fost tratarea sau minimalizarea efectele deficientei de iod, de care, pare-se, romanii ar suferi in numar foarte mare. Asa se face ca, vrei sau nu vrei, o data cu sarea pe care cu totii o adaugam in mancare, introducem in organism si o cantitate importanta de iod, despre care nu stim cat ne este de folos, ori daca are efecte secundare nefaste asupra sanatatii.
Cum folosim sarea roz de Himalaya
Sarea roz de Himalaya este folosita cu succes in bucatarii de top, spa-uri, profesionisti si terapeuti din domeniul sanatatii sau de catre persoane fizice pentru proprietatile nutritive si terapeutice deosebite.
In prepararea alimentelor poate fi folosita la fel ca o sare normala, avantajul fiind ca este mai pura si are un continut considerabil mai mare de minerale.
Extern, sarea roz de Himalaya poate fi folosita pentru a stimula circulatia, a va relaxa, a scadea tensiunea arteriala, a calma durerile musculare si a elimina toxinele din organism. Foloseste cu incredere sarea roz de Himalaya in retetele de sare de baie, body scrub-uri preparate in casa, aromoterapie sau sapun de acasa.
Beneficiile sarii roz de Himalaya pentru sanatate
84 de minerale si oligoelemente, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu, cupru si fier, se regasesc in sarea roz de Himalaya.
Consumul regulat de sare roz ofera organismului uman minerale esențiale, oligoelemente, electroliți solduri, sustine absorbtia substantelor nutritive corespunzatoare, elimina toxinele, echilibreaza pH-ului organismului, normalizeaza tensiunea arteriala si creste circulația si conductivitate.
Acesta poate ajuta, de asemenea, in ameliorarea artritei , eruptiilor cutanate, psoriazisului , herpesului, si poate reduce simptomele febrei si gripei.
Sarea de Himalaya este bogata in mod natural in iod, asa ca acesta nu mai trebuie adaugat artificial, cum este cazul sarii fine din supermarketuri. In plus, datorita structurii de cristal mai mare a sarii roz, dar si a volumului, vom consuma mai putin sodiu atunci cand folosim sare de Himalaya in mancare.
De ce sarea de masa alba, rafinata, este nerecomandata
Sarea rafinata, comerciala, nu numai ca este curațata de toate mineralele sale, in afara de sodiu si clorura, dar este, de asemenea, curațata chimic, inalbita si incalzita inutil la temperaturi ridicate.
In plus, acesta este tratata cu agenți antiaglomeranți care previn sare sa se amestece cu apa in recipientul de sare. Acesti agenți previn, de asemenea, dizolvarea sarii in organism ceea ce duce la acumularea si apoi depunerea ei in organe si țesuturi, cauzand in timp probleme grave de sanatate.
In cele din urma, iodul care se adauga in sare este de obicei sintetic, asadar dificil pentru corpul uman de a fi procesat in mod corespunzator. Poate nu este valabil in orice tara, dar in SUA pana la 2% din sare de masa poate fi formata din aditivi.
Chiar daca alegi o sare alba din supermarketuri, macar cumpara una natural iodata, nerfinata, preferabil grunjoasa. Si daca alegi sarea roz de Himalaya depoziteaza-o in incaperi racoroase si uscate, unde poate rezista pana la 4-5 ani.
Cea mai mare parte a sarii roz de Himalaya provine din Pakistan.
Surse:
http://bio-plafar.info/nutritie/672-sarea-roz-de-himalaya-beneficii-si-proprietati
http://www.potecaverde.ro/blog/de-ce-este-sarea-de-himalaya-mai-buna.html
http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/12-beneficii-ale-sarii-roz-de-himalaya/