Stil de Viata Raw Vegan
Ce înseamnă mâncare raw? Înseamnă mâncare crudă, nepreparată termic.
Conceptul de raw este deosebit de actual în societatea de astăzi care începe să reaprecieze tot ceea ce este natural. Alimentele raw vegan reprezintă hrană vie.
Vedete precum Andreea Marin, Olivia Steer, Claudia Pavel, Andreea Raicu, Anca Țurcașiu sau Paula Chirilă promovează un stil de viață sănătos și rețete raw-vegane.
În dieta raw vegan nu avem nevoie de aragaz și de cuptor. Prin gătire sunt distruse multe substanțe nutritive și enzimele (ori acestea au un rol important în organism deoarece enzimele îmbunătățesc digestia și ajută la prevenirea bolilor cronice). Vom mânca în marea majoritate a timpului fructe și legume crude și semințe.
Este dovedit faptul că mâncarea raw (crudă, negătită) poate vindeca durerile de cap și alergiile, poate crește imunitatea și îmbunătăți memoria și ameliora simtomele artritei și diabetului. Un alt lucru bun legat de dieta raw vegan este acela că putem slăbi din moment ce multe alimente raw (crude, nepreparate termic) sunt sărace în calorii, grăsimi, sodiu și sunt bogate în fibre. Alimentele crude sunt mult mai bogate în vitamine, minerale, fibre și fitochimicale decât cele gătite.
De ce să mâncăm hrană raw?
Timp de milioane de ani, de-a lungul evoluției, oamenii au consumat alimente simple, 100% naturale și s-au bazat doar pe simțuri atunci când și-au ales mâncarea. Fast-food, conserve cu nitriți, carne prăjită în ulei rafinat, margarine, cartofi prăjiți, șnițele, prăjituri din premix-uri, torturi, produse din făină albă rafinată cu zahăr – sunt alimente preparate termic pe care oamenii le consumă numai de prea puțin timp dacă avem termen de comparație întreaga evoluție de milioane de ani a organismului nostru.
Corpul uman nu a fost conceput să primească atâta zahăr zilnic, atâta sare, făină rafinată, uleiuri rafinate, E-uri, chimicale, ori atât de multe calorii concentrate precum cele din alimentele procesate și ambalate atât de frumos la supermarket. Practic, tot ce este gătit termic sau rafinat industrial nu se încadrează în ceea ce numim mâncare raw.
Pe parcursul mai multor milioane de ani, organismele noastre s-au adaptat la mediu și au devenit în întregime dependente de anumite condiții pentru o sănătate optimă. Mâncarea procesată termic și industrial există de prea puțin timp pentru ca organismele noastre să fi reușit deja să se adapteze perfect. Oamenii gătesc mâncarea de mii de ani (puțin dacă ne raportăm la milioanele de ani de evoluție). Necesitățile noastre biologice și fiziologice erau definitivate cu mult înainte ca omul să înceapă să gătească mâncarea. Niciun animal de pe pământ nu-și gătește mâncarea, prin urmare omul este singura ființă care nu mănâncă raw…
Detoxifiere cu dieta raw vegan
Prepararea termică schimbă structura moleculară a alimentelor, iar nutrienții devin de multe ori inutilizabili. Atunci când este gătită sau procesată, mâncarea este mai greu digerabilă decât în stare crudă, raw. Alimentele ce nu pot fi digerate sau depozitate trebuie eliminate ca reziduri. Însă consumul alimentelor gătite produce atât de multe reziduri în organism, încât organele noastre nu pot ține pasul și toxinele se acumulează alarmant. Această acumulare duce la o intoxicare a întregului organism și poate avea drept rezultat îmbolnăvirea. De aceea, cele mai multe cure de detoxifiere a organismului se fac cu mâncare raw vegan.
Ce beneficii aduce alimentația raw vegan?
Alimentația raw vegan ne ajută să slăbim într-un mod sănătos, ne scapă de constipaţie și ameliorează majoritatea problemelor legate de digestie. Mai mult, se îmbunătăţeşte considerabil calitatea sângelui datorită clorofilei din verdeţuri, spirulină și alge marine. Se produce și o regenerare celulară de care beneficiază mai ales pielea. Tenul va arăta mult mai tânăr și mai luminos și scăpăm de celulită. Alimentele crude aduc un aport însemnat de enzime care ajută la detoxifiere. Prin acest tip de alimentație se întăreşte sistemul imunitar și putem diminua considerabil nivelul colesterolului rău.
Mâncarea raw vegan este corespunzătoare din punct de vedere biologic și aproape în totalitate utilizată de către organism. Alimentația raw vegan asigură toți nutrienții de care avem nevoie (așa cum se întâmplă de milioane de ani în cazul tuturor speciilor de animale).
Ce mănâncă raw-veganii
Raw veganii mănâncă fructe, legume, nuci și semințe. Procentajul ideal pare să fie 75% – 85% fructe, 10% – 20% legume cu frunze verzi și 5% nuci și semințe.
Majoritatea oamenilor care trec la dieta raw vegană au inițial o perioadă în care mănâncă combinații de mâncăruri foarte complicate ca un mod de a reproduce rețetele gătite favorite. Aceasta este o cale sănătoasă și ușoară de tranziție. Există multe cărți culinare cu rețete raw vegane, de la lasagna raw până la prăjituri și plăcinte. Dulciurile raw vegan sunt foarte simplu de preparat în numai câteva minute și nu au nici o legatură cu dulciurile clasice căci nu au făină sau zahăr și nu se pun la cuptor! Restaurante precum Rawdia promovat de Andreea Marin servesc mâncăruri ce conțin semințe de chia, spirulină, ghmbir, lapte de migdale, caju și alte asemenea.
Putem mânca alimente organice, neprocesate și nepreparate termic. Principalele alimente: fructe, legume, nuci, semințe și cereale încolțite. Unele persoane mănâncă lactate nepasteurizate, ouă sau pește crud. Mâncarea poate fi rece sau chiar călduță. Se pot folosi blendere, roboți de bucătarie și dispozitive de deshidratare pentru a pregăti mâncarea.
Iată câteva ingrediente pentru rețete raw vegan pe care vi le puteți procura din magazine specializate: migdale, nuci, semințe de cânepă, de dovleac sau in, semințe de chia, spirulină, cacao crudă, caju, curmale, făină de migdale, de alune de pădure, de castane, de nucă de cocos, de in, fructe goji, fructe de aronia, lapte de migdale, de orez, de quinoa sau de cocos, miere, pasta de smochine, polen, psyllium, roșcove, semințe de mac crude, sirop de arțar sau de agave, stevia, susan, ulei de cocos extravirgin, unt de cacao. Toate aceste ingrediente pot fi regăsite în magazinul online prodietabio.ro la categoria Ingrediente pentru rețete raw/vegan.
Cu dieta raw vegan (hrană crudă, negatită) putem slăbi sănătos căci beneficiem de mai multe vitamine și nutrienți, în timp ce micșorăm considerabil aportul de toxine și calorii. Hrana crudă este bogată în fibre care dau senzația de sațietate și mențin glicemia redusă.
Consumul de mâncare gătită pe parcursul unei vieți întregi determină sistemul digestiv să creeze bariere de protecție pentru a împiedica organismul să absoarbă prea multe calorii, colesterol sau toxine din mâncarea gătită. O dietă cu alimente crude, preferabil provenite din agricultura ecologică, permite organismului să îndepărteze ușor și natural acea protecție, crescând astfel abilitatea acestuia de a absobi și asimila nutrienții.
Proteinele animale versus proteinele vegetale
Așa zisa problemă a proteinelor a fost promovată iremediabil și deliberat de propaganda comercială. Este prima întrebare adresată în legătură cu dieta raw vegan: poate organismul să se dezvolte armonios fără proteină animală? Da, poate, iar argumentele sunt numeroase.
Este surpinzător pentru majoritatea oamenilor să afle că necesarul de proteine al omului este, de fapt, foarte mic. Mai mult, de fapt excesul de proteine reprezintă o amenințare mult mai mare pentru sănătatea noastră decât aportul insuficient.
Adevărul este că e aproape imposibil să existe insuficiență proteică într-o societate civilizată. Adevăratul necesar de proteine poate fi stabilit destul de clar examinând conținutul proteic al laptelui matern uman. Atunci când suntem bebeluși creștem mai repede decât în orice altă perioadă din viață. Până la 4 luni jumate un bebeluș își dublează greutatea de la naștere și asta în condițiile în care nu mănâncă decât lapte. Iar laptele matern nu conține o cantitate foarte mare de proteine (ba chiar este de trei ori mai sărac în proteine decât laptele de vacă total interzis bebelușilor).
Este o greșeală foartedes întâlnită aceea că trebuie să mâncăm în mod obligatoriu produse animale pentru a aduce organismului aportul necesar de proteină.
Gorilele sunt animale masive cu foarte multa masă musculară și nu consumă carne pentru a fi astfel! Consumă foarte multe vegetale.
De aceea, pudra proteică din cânepă, semințe de dovleac, in, migdale, alune de pădure, castane sau lupin este foarte apreciată și folosită de adepții raw-vegan și chiar de sportivi de performanță. Toate aceste ingrediente pot fi cumpărate din magazinele naturiste sau Plafar.
Gătitul alterează în mod radical structura chimică a mâncării. Proteinele sunt denaturate, grăsimile se oxidează și se produc compuși cu potențial periculos, precum acizii trans, radicalii liberi și alți hidrocarbonați potențial toxici. Zaharurile și amidonul se caramelizează și se complică progresiv, producând o creștere necontrolată, excesivă, a reacțiilor metabolice glicemice. Enzimele sunt extrem de sensibile la căldură și pot fi astfel privite ca niște semnale de alarmă: distrugerea lor înseamnă că nutrienții vitali au fost probabil și ei distruși.
Uleiul de cocos are consistența untului și de aceea este preferat de bucătăria fără coacere raw vegan. Foarte multe dintre rețetele celor pasionați de bucătăria sănătoasă apelează la unei de cocos pentru prăjituri, torturi raw vegan, creme.
Vă recomandăm un stil de viață sănătos per ansamblu. Exercițiile fizice pot completa foarte bine alimentația raw vegan. Activitatea fizică îmbunătățește foarte mult procesele vitale ale organismului, inclusiv mișcarea limfei, care curăță organismul de toxine. În timpul somnului, sistemul nervos se reface, celulele și organele își refac depozitele de energie, celulele se regenerează și toxinele sunt eliminate. Lumina solară crește absorbția calciului cu ajutorul vitaminei D, crește procesele metabolice și facilitează absorbția și asimilarea nutrienților. Implicarea într-o muncă productivă și creativă ne dă un sentiment de satisfacție și încredere în propriile forțe; este, de asemenea,o modalitate sănătoasă de a ne consuma energia. Toți acești factori, combinați și cu mulți alții, contează foarte mult atunci când se evaluează starea de sănătate. Adeseori întâlnim vegani care și-au schimbat dieta în urma unor boli foarte grave. În mod normal, oamenii caută vindecarea la doctori, medici naturiști, specialiști în acupunctură, dar atunci când boala revine, se deschid către o abordare naturală.
Ideea că putem avea atât de mult control asupra calității vieții noastre doar respectând adevăratele necesități ale organismului nostru este un argument extrem de motivant pentru a deveni vegani.
Sursa: prodieta.ro