Turmericul (curcuma longa)
Ce este turmericul sau Curcuma longa? beneficii si proprietăți
Turmericul este o plantă erbacee de origine asiatică, înrudit cu ghimbirul. Turmericul provine din rădăcina plantei Curcuma longa, are o coajă dură de culoare maro și un miez portocaliu intens. Este folosit ca și condiment pentru diverse mâncăruri, având o aromă delicată și un gust relativ neutru. Nu este înțepător precum ghimbirul și nici nu are miros puternic. Colorează intens cu galben orice mâncare în care îl adăugați.
Turmeric sau curcuma reprezintă un foarte eficient supliment nutritiv natural cu beneficii anti-inflamatorii și antioxidante. Este deosebit de util în tratamentul naturist al artritei. Doar adăugându-l în mâncare vă tratați problemele de sănătate!
Curcuma turmeric bio: de unde putem cumpăra?
Turmericul mai este cunoscut drept”șofranul indian” datorită culorii sale intense galben-portocaliu. Numit turmeric sau curcuma, acesta a fost folosit de-a lungul timpului precum condiment, remediu tămăduitor dar și ca un bun colorant textil. Turmericul este cel mai bine cunoscut dintre ingredientele folosite pentru a face curry, dar este totodată și cel care dă culoarea galben strălucitoare a muştarului. Turmericul este originar din Indonezia și sudul Indiei, unde a fost cultivat pentru mai mult de 5.000 de ani.
Turmericul (curcuma) fost mult timp folosit de către chinezi și indieni ca agent anti-inflamator pentru a trata o mare varietate de afecţiuni, inclusiv flatulență, icter, dureri menstruale, urina cu sânge, hemoragie, durere de dinți, contuzii, dureri în piept și colici.
Turmericul este o sursă excelentă atât de fier cât şi de mangan. Este de asemenea o sursă bună de vitamina B6, fibre alimentare şi potasiu.
Efect anti-inflamator
Cercetările arată că uleiul volatil din turmeric are un rol anti-inflamator. Dar chiar mai puternic decât uleiul volatil este pigmentul galben sau portocaliu de turmeric, care se numește curcumina.
În numeroase studii, efectele anti-inflamatorii ale curcuminei s-au dovedit a fi comparabile cu cele ale unor medicamente puternice precum hidrocortizonul şi fenilbutazona, precum şi al unor substanţe anti-inflamatoare care se dau doar pe baza unei prescripţii medicale, cum ar fi motrin. Spre deosebire de medicamente, care sunt asociate cu efecte toxice semnificative (formarea ulcerului, scăderea numărului de leucocite, sângerari intestinale), curcumina nu este toxică.
Deși (pe termen scurt) inflamația acută este benefică, ea poate deveni o problemă majoră atunci când aceasta este cronică (pe termen lung) și acționează împotriva țesuturilor proprii. Inflamația cronică este un factor care contribuie la multe boli comune. Curcumina poate inhiba multe molecule ce provoacă inflamație.
Remediu pentru poliartrita reumatoidă
Studiile clinice au scos în evidenţă faptul că turmericul are efecte antioxidante foarte puternice. Fiind antioxidant, turmericul poate neutraliza radicalii liberi (chimicalele care pot circula prin corp si care afectează serios celulele sănătoase și membranele celulare).
De aceea turmericul sau curcuma este recomandat în multe boli, în special artrita, în cazul căreia radicalii liberi sunt responsabili pentru inflamația dureroasă a articulaţiilor și posibila lor deteriorare. Combinaţia de efecte antioxidante și anti-inflamatorii existentă în turmeric explică de ce multe persoane cu boli articulare reumatoidale îşi alină durerile când utilizează condimentul în mod frecvent.
Într-un studiu relizat recent pe pacienți suferind de poliartrită reumatoidă, turmericul a fost comparat cu fenilbutazona și a produs îmbunătăţiri comparabile în scurtarea perioadelor de rigiditate dimineața, în prelungirea timpului de mers pe jos și în reducerea umflării articulaţiilor.
Protecție cardiovasculară
Turmericul poate preveni oxidarea colesterolului în organism. Colesterolul oxidat este cel care deteriorează vasele de sange și se acumulează în artere, provocând de multe ori atac de cord sau accidente vasculare cerebrale. Prevenirea oxidării colesterolului poate ajuta la încetinirea aterosclerozei și a bolilor de inimă cauzate de diabetul zaharat. În plus, turmericul este o sursă bună de vitamina B6, care împiedică creşterea nivelului de homocisteină. Homocisteina, un produs intermediar al unui proces celular important numit metilare, este direct răspunzătoare pentru deteriorarea pereților vaselor de sânge. Nivelurile ridicate de homocisteină sunt considerate un factor de risc important în deteriorarea vaselor de sânge, în formararea plăcilor ateromatoase şi în debutul bolilor de inimă. Un aport ridicat de vitamina B6 este asociată cu un risc redus de boli de inimă.
Într-un studiu publicat în Jurnalul Indian de Fiziologie și Farmacologie, în cadrul căruia 10 voluntari sănătoși au consumat 500 mg de turmeric pe zi timp de 7 zile, s-a observat că nu numai nivelul colesterolului oxidat din sânge a scăzut cu 33%, dar şi valoarea colesterolului total s-a redus cu 11,63%, în timp ce HDL-ul (colesterolul bun) participanţilor la experiment a crescut cu 29%! (Soni KB , Kuttan R).
Ajutaţi-vă ficatul să îşi sporească capacitatea de a elimina colesterolul rău LDL folosind turmeric (curcuma) pentru rețete delicioase cu linte, naut, fasole sau pilaf de orez curry dar și pentru a condimenta ceapa sote, cartofii sau conopida sau ca aromă principală pentru supa cremă de legume. Serviți cu salata de țelină, ardei gras și broccoli. Adăugați in sucul proaspat de portocala.
Asigurați-vă că folosiţi turmeric, nu amestecuri gata preparate de curry. Studii recente indică faptul că turmericul (și, prin urmare, Curcumina) este folosit în cantitate minimă în amestecurile de curry.
Protejează pe cei predispuşi la boala Alzheimer
Există dovezi tot mai numeroase care sugerează că turmericul asigură protecție împotriva bolilor neurodegenerative. Studiile epidemiologice arata că în rândul persoanelor indiene în vârstă, care folosesc frecvent turmericul precum condiment, incidenţa bolilor neurologice cum este Alzheimer este foarte mică.
Cercetări efectuate la UCLA, ale căror rezultate au fost publicate în Journal of Biological Chemistry (decembrie 2004), au fost confirmate de alte studii publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry (aprilie 2006)şi oferă o perspectivă nouă asupra mecanismelor din spatele efectelor protectoare ale turmericului împotriva bolii Alzheimer. Boala Alzheimer se instalează atunci când un fragment de proteină numită amyloid-B se acumulează în celulele creierului. Se produce stres oxidativ şi inflamaţie, precum și formarea plăcilor între celulele nervoase (neuroni) din creier care astfel perturbă funcţionarea normală a creierului. Amyloid este un termen general pentru fragmente de proteine pe care organismul le produce în mod normal. Amyloid-B este un fragment de proteină delimitat dintr-o altă proteină denumită proteina precursoare a amiloidului (APP). Într-un creier sănătos, aceste fragmente de proteine sunt defalcate și eliminate. În boala Alzheimer, fragmentele se acumulează, formând plăci grele, insolubile între celulele creierului.
Cercetătorii de la UCLA au efectuat mai întâi studii în eprubetă în care s-a dovedit că turmericul inhibă agregarea proteinei amyloid-B și că o dizolvă mai eficient decât medicamentele anti-inflamatorii precum ibuprofenul și naproxenul. Mai mult, cercetătorii au descoperit că turmericul traversează bariera hematoencefalică și se leagă la speciile mici de amyloid-B. Odată legat de turmeric, fragmentele de proteine amyloid-B nu se mai pot solidifica pentru a forma plăci. Turmericul leagă nu numai proteina amyloid-B, dar, de asemenea, are proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante, furnizând protecție suplimentară pentru celulele creierului.
Cum consumăm turmeric (curcuma)?
Rețete și recomandări.
– Adăugaţi turmeric la orice piure pentru a îi conferi o culoare galbenă şi mai îndrăzneaţă.
– Simplu: adăugați turmeric în lapte de migdale, soia sau susan. Beți amestecul căci turmericul nu schimbă gustul prea mult.
– Se amestecă orez brun cu stafide și caju și se condimentează cu turmeric, chimion și coriandru.
– Deși turmericul este, în general, un ingredient de bază în pudra de curry, sunt persoane care doresc să adauge un pic mai mult din acest condiment atunci când pregătesc curry.
– Turmericul nu trebuie să fie utilizat numai în curry. Acest condiment este delicios şi sănătos folosit la mâncăruri sote, la conopidă fiartă la aburi și la fasole verde ori legume mexicane.
– Pentru un sos cremos bogat în arome dar cu puţine calorii, încercați să amestecaţi turmeric si ceapa deshidratată cu un pic de maioneză vegetală bogată în omega-3 şi sare și piper. Serviți cu conopidă crudă, ţelină, ardei dulce și broccoli.
– Turmericul este un condiment grozav ce poate fi folosit pentru adăugarea unui plus de savoare reţetelor pe bază de linte sau în supa cremă de legume cu crutoane.
– Daţi dressing-ului de salată o nuanţă galben-portocalie adăugând nişte pudră de turmeric.
Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric. Aceasta are efecte anti-inflamatorii puternice si este un antioxidant foarte eficient.
–pregătiți un Sos auriu delicios
Curcumina este slab absorbită în sânge și de aceea la masă trebuie să consumăm și piper negru căci acesta conține piperina, o substanță naturală care îmbunătățește absorbția de curcumina cu 2000%. Dacă nu puteți consuma mâncăruri gătite cu piper negru și turmeric, dar doriți totuși un tratament anti-inflamatoriu natural, atunci puteți înghiți câteva boabe de piper întregi alături de un supliment nutritiv care are la bază turmeric (curcuma).
Prin urmare, putem cumpăra turmeric (curcuma) fie
* sub formă de pudră pe care o putem adăuga ca pe sare ori orice alt condiment în mâncăruri
* sub formă de capsule, supliment alimentar anti inflamatoriu 100% natural
Pudra de Curcuma (turmeric), ideala pentru ten si par, amelioreaza acneea, liniile fine si ridurile, previne matrata si coloreaza parul in nuante diferite de blond.
Curcuma cunoscuta si sub numele de Turmeric este o planta ayurvedica cu numeroase proprietati pentru piele si par.
Curcuma pentru ten: are proprietati antirid (amelioreaza liniile fine si ridurile), are proprietati antiseptice si antibacteriene (amelioreaza acneea si cosurile), regleaza secretia de sebum, ideala pentru pielea problematica afectata de eczeme, psoriazis, calmeaza arsurile (mix de turmeric si gel de aloe vera), contribuie la deschiderea petelor pigmentare, etc.
Masca antiacneica cu Turmeric (Curcuma) – se amesteca curcuma cu pudra de santal si zeama de lamaie si se lasa sa actioneze pe ten tim de 10 minute. Se inlatura cu apa calduta.
Masca ten gras cu Turmeric (Curcuma) – se amesteca o lingura si jumatate de pudra de santal, un varf de cutit de turmeric si 3 linguri de zeama de portocale. Se lasa sa actioneze timp de 10 minute si se clateste cu apa calduta.
Masca antirid cu Turmeric (Curcuma) – se amesteca pudra de turmeric, faina de naut si iaurt sau lapte, iar pasta obtinuta se aplica pe ten si se lasa sa actioneze pana cand se intareste. Se inlatura cu apa calduta.
Masca pete pigmentare cu Turmeric (Curcuma) – se amesteca pudra de turmeric cu zeama de lamaie sau suc de castraveti. Pentru rezultate optime aceasta masca trebuie utilizata in mod constant.
Indepartare par facial – se amesteca faina de naut cu turmeric pana cand se obtine o pasta densa. Se aplica pe ten si se lasa sa actioneze pana se intareste. Se inlatura cu apa calduta. Pentru rezultate optime se recomanda aplicarea in mod constant timp de o luna.
Masca piele problematica (eczeme, psoriazis) – pudra se turmeric se amesteca cu lapte si se aplica pe zona de tratat. Efecte – calmeaza pielea, reduce iritatia si roseata.
ATENTIE! Curcuma coloreaza pielea in nuante de galben motiv pentru care se aplica in cantitati mici si se lasa pe ten nu mai mult de 15 minute. Inainte de a aplica pe toata fata faceti un test pe o zona mica de piele.
Curcuma pentru par: previne aparitia matretii, coloreaza parul deschis la culoare in nuante de blond.
Vopsire par cu Turmeric (Curcuma) – se amesteca pudra de turmeric cu ceai de musetel pana cand se obtine o pasta usor de aplicat pe parul umed. Se lasa sa actioneze dupa care se clateste cu apa. Se recomanda pentru parul blond si saten deschis pentru a obtine nuante de blond sau blond auriu. Se recomanda efectuarea testului de culoare pe o suvita inainte de a aplica masca pe tot parul.
Masca cadere par cu turmeric – masca se obtine prin amestecarea pudrei de turmeric cu miere si lapte.
Masca antimatreata cu turmeric – masca se obtine prin amestercarea pudrei de turmeric cu ulei de masline. Se lasa sa actioneze timp de 15 minute dupa care se spala parul cu un sampon natural.
Organik.ro